radno_vrijeme_salona.jpg

Sve što trebate znati o noktima
Sadržaj
Sve što trebate znati o noktima
Nokat
Dijagnoza pogledom na nokat
Stečene bolesti
Promjena nokta
Dijelovi nokta
Zdravi nokti

STEČENE BOLESTI

Gljivične bolesti - najčešće se pojavljuju na noktima stopala, prvenstveno palcima. Nokat se postupno odvaja od nokatne ploče na postraničnim rubovima, no promjena je jače izražena na jednom rubu. Tu se vidi bjelkasto-žućkasta mrlja, a prilikom čišćenja nokta nastaje bijeli mrvičasti sadržaj. S vremenom se slobodni rub nokta počne mrviti sam od sebe. Bolest se može zaraditi u saunama i na kupalištima jer gljive obožavaju topla i vlažna mjesta. Obično infekcija nokta dolazi nakon infekcije kože, a budući da gljivične infekcije ne stvaraju jaku upalu, ne pojavljuje se bol, no mijenja se kvaliteta nokta. Što činiti: U dogovoru s liječnikom obavezno treba uzeti odgovarajući antibiotik i to u obliku koji se uzima oralno (na usta). Njegovo nanošenje na nokat nije učinkovito.

Urasli nokat - radi se o upalnoj promjeni kože postraničnog žlijeba nokta, koja nastaje zbog pretjeranog uraštanja nokta. Najčešće se se bolest pojavljuje na palcu stopala.Upala se razvija velikom brzinom, krot nekoliko sati. Osim bola i crvenila na zahvaćenom području može se nakon 24 sata pojaviti i zamućena tekućina. Ako se odmah ne započne s liječenjem stvara se granulomatozno tkivo. To novonastalo tkivo sastavljeno je od nepravilno poredanih vezivnih vlakana i krvožilnih spletova što su nastali kao poslijedica napada bakterija i obrane okolnog tkiva. Najčešće pojavi bolesti vode pogrešno rezanje slobodnog ruba nokta, preagresivna higijena, spuštena stopala te tijesna obuća koja natiskuje prste. Što činiti: Obavezno se treba javiti liječniku koji će uzeti bris nokta te odrediti lokalnu terapiju i uzimanje odgovarajućeg lijeka na usta.

Psorijaza - upalna bolest kože što se prepoznaje po crvenkastim žarištima pokrivenim bijelim ljuskicama, koja se najčešće pojavljuje na koljenima, laktovima i vlasištu, ne štedi ni nokte. Na njima nastaju točkaste udubine promjera oko 1mm, dolazi do odljepljivanja slobodnog ruba nokta, zadebljenja nokatne ploče, promjene boje nokta te upale zaslona nokta.

Neurodermitis - kronična upalna promjena na koži, poznata kao atopijski dermatitis, svoj trag ostavlja i na noktima. Ploča nokta je uzdužno isprugana, neravna, a može biti i lomljiva i listati se. Često se pojavljuje i zadebljanje nokatne ploče.

Lišaj - "lichen planus" je dermatoza koju obilježava crvenilo i jak svrbež kože. Odražava se i na noktima, slobodni rub nokta se odvaja, nokatna ploča postaje lomljiva i uzdužno isprugana. Može doći i do poprečne ispruganosti te atrofije nokatne ploče.